My FaCeBoOk PaGe..^^v

Monday, 25 May 2015

XPDC MURUD 2015 : PART 2 *28/4- 4/5/2015* {BA'KALALAN - BARIO}


Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Kini, tiba la pula Part 2, sowy yer kawan2 coz terlambat update. Hehe..
Entry sebelum ini menceritakan tentang perjalanan kami dari Miri Airport ke Ba'kalalan Airport sehinggalah cerita menggapai Ba'kalalan View Point (28 April hingga 29 April 2015). Pelbagai kejadian yg berlaku&ianya menjadi sweet memory buat kami semua. Nak tahu tak apakah misteri tersebut??.. Nak tahu perlu scroll down sampai bawah yer..Hehhe

Bagi entry Part 2 ini, date yg terlibat ialah 30 April hingga 1 Mei 2015. 
General Info:
a) Ba'kalalan to Jalan Balak
b) Jalan Balak to Lepo Bunga
c) Lepo Bunga to Church Camp
d) Church Camp to Murud Summit



 *30 April 2015 (Thursday)*

Morninggg dearr..Tido nyenyak semalam sy&kawan2 semua. Hehe
Hari ini our journey akan bermula. Fuhhh, tetiba berdebar-debar pula, entah macam mana nak explain macam mana debaran itu, berdebar la tapi sebenarnya excited..Hahaha..
Ok, berbalik kepada cerita perjalanan kami. Sebelum itu, sy sertakan view sekitar Apple Lodge.



Cantik betul view sekitar, sejuk mata memandang. Selepas breakfast kuey teow, kami semua bersiap-siap. Sebelum memulakan perjalanan, seperti biasa ada sesi Latino Aerobik ok di mana instuctor ialah Uncle Bear...Sayangnya xda video coz Uncle Bear menari-nari&lompat-lompat tue..Kelass geteww..Hahaha


Then, sesi briefing oleh Abg Sham & Gokang (guide).

Get Ready dearr...

Byeee Ba'kalalan, semoga kita ketemu lagi...

Here we go...Oh yeahhh...

The View..

Capturing the moment...

Mossy Forest...


Capturing The Moment..


The View..

Off Road..Can't go through it??..Why??

Ok, settle..

Is it this is the starting line?..

Get Ready???...

Emm...Still can't believe it..Poyoo jeww statement.. Haha

Ok, this is the starting line.. Da terima hakikat..Bergambo dulu bersama-sama sebelum memulakan perjalanan..

Start trekking: Jalan Balak to Lepo Bunga.

Jalan Balak. Boleh dikatakan, sepanjang perjalanan adalah mencanak. Trekking tapi lama betul rasanya tak jumpa jalan landai..Kuatkan mental anda yer bila trekking sini, juz kata, "depan sana da landai"..If xlandai juga, ulang balik ayat yg sama..
Kami bersyukur coz waktu ini cuaca tak panas, mendung saja. Abg Sham kata, "kalu panas ni, confirm m sume lagi laju coz nak cepat sampai tempat teduh".. Laluan kami togel sj, tiada pokok, if panas@hujan, akan terus menyinari&membasahi kami...Nak tergelak pom ada bila dia kata geteww..hhuhuhu



Beautiful View..


Yeahhhh..."Lepo Bunga" sudah kelihatan...Lunch time..


Pelbagai gelagat kami bergambo berlatar belakangkan view yg cukup cantik...Love this pic..hehhe





Start trekking to Joy Bridge..(estimated time: 3 hour, 3.4KM). Laluan menuju ke Joy Bridge jg mencanak..Anda lihatlah gambar2 di bawah tapi lagi best bila anda sendiri merasainya..Hehhe
Ketika menuju ke Joy Bridge ini juga, terdapat rakan-rakan kami disengat oleh Penyengat. Berkemungkinan besar kami terlanggar sarang mereka tpi syukur alhamdulillah tiada kecederaan serius.



Yeahhhh...Sampaii...
Terdapat pelbagai panggilan kami utk Joy Bridge ini..Hehehe..Antaranya:
a) Jambatan Sukacinta
b) Jambatan Sukahati
c) Jambatan Sukaria

Restt time..

Then, kami angkat beg&meneruskan perjalanan kami ke "Church Camp"...
Keadaan "Joy Bridge" kurang kukuh, ianya telah runtuh&reput dek dihempap pokok2 sekitar..Jambatan ini dalam proses pembaikian semula. Kami semua perlu berhati-hati ketika melaluinya, risau papan-papan reput tersebut patah. Selain laluan atas jambatan ini, kami juga melalui laluan atas tanah.
Joy Bridge juga menjadi laluan penduduk yg hendak ke "Church Camp" setiap tahun untuk beribadat di sana (bagi pengganut agama Kristian). Nanti kita sama-sama lihat Church Camp..




Take 5..Around 30 minit menuju ke Church Camp..Jikalau berlari sikit, kurang 30 minit boleh sampai.

Sampaaiii di Church Camp. Syukur dapat sampai cepat sikit kerana kira-kira 2 jam selepas itu, hujan turun dengan lebatnya..

"The church camp at Mount Murud is a retreat for Christians from Brunei, Singapore and other foreign countries for prayer and meditation and to seek spiritual nourishment." (Source: http://www.theborneopost.com/2015/02/13/teras-ba-kelalan-youth-to-help-upgrade-revival-centre/ )

*For more details about Church Camp, kindly visit the mentioned website:
 "The History of Mount Murud as Prayer Mountain"( CLICK HERE DEAR)



Prepared Meals: Dinner

Waktu ini jg misteri bermula. Kami semua telah dibekalkan lunch pack sebanyak 11 pack bagi 11 orang tapi apa yg peliknya lebih satu pack. Sy terjumpa lebih 1 pack nasi tersebut ketika mencari barang-barang masakan dalam ration. So, bagitau siapakah empunya nasi, kawan-kawan mengatakan mereka sudah menghabiskan lunch pack masing-masing. Abg Sham pun jadi pelik coz sememangnya lunch pack tersebut cukup-cukup saja..Mustahil xda yg mengaku, kami semua jujur tuu..buat apa nak menipu kan..hehhe

Waktu itu semua terdiam&tetiba suasana menjadi tegang..krikkkrikk (#suasanategang)
Paling lawak, Mongkut volunteer utk makan coz lapar katanya..hahha..
*Kebetulan malam tu malam jumaat ok..hahha

ok..9itee..ZZZzzzz.


 *1 May 2015 (Friday)*

Morningg againnn...Abg Sham maklumkan dalam pukul 8.30 kami akan mula trekking menuju ke Puncak Gunung Murud di mana memakan masa around 4 to 5 hour, depend pada pace kami.
Pagi itu kami mengambil peluang ini untuk melihat view sekeliling serta bergambar bersama..








Start Trekking to Rock Garden-Murud Summit...

Waktu ini tiba-tiba hujan turun membasahi bumi..Trail yg boleh dikatakan berstruktur berlumpur@berlecah serta licin menjadi semakin mencabar. Sy sendiri pun jatuh, sakitt okk..So, perlu lebih hati-hati...

Selain itu, kami juga perlu mengharungi air terjun, nanti boleh lihat situasi tersebut..



Kelihatan air terjun tersebut mengeluarkan buih seperti buih sabun, sangat cantik&unik, jarang dilihat..


Take 5..Air terjun..








Beautiful one...

Rock Garden...








 Beautiful..The Lord of The Ring..

Finally..Ohh yeahhhh..Murud Summit..Gunung tertinggi di Sarawak dengan ketinggian 2423m.

Ketika ini, hujan juga turun dgn tiba-tiba..View tidak nampak kerana ditutupi kabus. Mungkin bukan rezeki kami kali ini, next time kot dtg lagi..hehhe






Lunch time..Semua kesejukan&kelaparan..huhuhu

Then, kami semua memulakan perjalanan pulang ke Church Camp. Hujan yg turun menyebabkan laluan turun menjadi lebih licin&lopak-lopak air sudh menjadi bak air terjun pula. Boleh lihat dalam gambar-gambar di bawah yer.



Syuukur, kami semua selamat sampai di Church Camp. Selepas dinner, kami tido..Esok, perjalanan kami menuju ke Long Repun (2 May 2015: Part 3) dan seterusnya ke Pa'Lungan - Bario - Miri (3 May - 4 May 2015: Part 4). Cerita tersebut dalam Part seterusnya yer..Jangan lupa untuk nantikannya, view yg cukup cantik akan dikongsi bersama...Tungguuuu...Daa...Heheh





No comments:

Post a Comment