My FaCeBoOk PaGe..^^v

Friday, 29 May 2015

XPDC MURUD 2015 : PART 3 *28/4- 4/5/2015* {BA'KALALAN - BARIO}


Assalamualaikum dan Salam 1 M'sia...

Kesibukan melanda diri menyebabkan lambat update entry seterusnya. Entry kali ini adalah mengenai perjalanan kami dari Church Camp - Batu Linanit - Bario Junction - Long Repun pada 2 May 2015.




*2 May 2015 (Saturday)*


Emmm...tiba-tiba tak tahu nak start macam mana coz banyak sangat perkara nak bagitau. Ok, sy pendekkan dengan mempersembahkan gambar dahulu lah yer..hehhe

Pagi 2 May 2015 telah tiba. Kami semua berkemas dan bersiap apa yg patut. Hari ini kami sedikit mengejar masa kerana mengikut jangkaan Abg Sham perlu sampai ke perkampungan Pa'lungan hari ini juga tetapi mengikut keadaan. 

Selepas breakfast, seperti biasa posing time sebelum meninggalkan Church Camp. Hehe




Berkumpul sebelum memulakan perjalanan ke Batu Linanit.




Then, kami semua memulakan perjalanan ke Batu Linanit. Boleh dikatakan 99% track menuju ke sana adalah mencanak. Bersiap-siap yer kawan-kawan. Jikalau tidak silap sy, sepanjang 45 minit mencanak. Tapii, ianya berbaloi bila sudah sampai di sana, dapat hadiah view yg cukuppp perggg...Nanti anda lihat sendiri yer (sy belanja gambo2)..Hehehe

Belanja gambar view sebelum sampai ke Batu Linanit..


Yeahhh...sampai di Batu Linanit..














Perjalanan diteruskan menuju ke Bario Junction. Ini merupakan laluan turun dari Batu Linanit, laluan ini juga boleh dilalui untuk ke Church Camp.


Uncle Bear begambo dgn Gokang (guide), gabungan abam-abam gagah tu..Otaii tu mereka berdua...hehehe
Emm..tapi kan, gambo sy tu spt gambo curik jerr...Hahha
Ok jg, snap senyap-senyap, barulah gambo tu  nmpak real kan ..hehhe...
*Ada jg gambo brdua dgn Gokang, tq to the photographer yer..huhuu


Kami melalui Joy Bridge menuju ke Bario Junction. Cer teka tue gambo siapa dari belakang?..Jawapan ini hanya diketahui oleh geng2 XPDC Murud..hehhe





Sampai sudah di Bario Junction..Take 5 yer..

Perjalanan diteruskan kerana kami mengejar masa..huhu
 
Cendawan Gergasi yg cantik&unique..Jikalau boleh dimakan, buat mushroom soup sedap jg ni, da r kami sume kelaparan waktu ni..telan air liur jer lor coz ianya xboleh dimakan..Tapii dlm fikiran sy sudah imagine buat mushroom soup tu..yummy...hehehe

Rest sebentar di campsite Long Belaban @ Pa'Belaban ini. Asalnya kami bercadang bermalam di sini dan keesokan harinya baru bergerak ke Long Repun-Pa'Lungan. Time kami sampai sedikit awal, around 12.30 tngahari spt itu, jadi kami terus menuju ke Long Repun selepas lunch di sini. Sy sudah makan awal-awal lunch pack, so, telan air liur jer lor tgk org makan...Hahaha..

Jikalau sempat kami akan terus shoot ke Pa'Lungan. Campsite ini jg merupakan syurga bagi pacat-pacat.. Biasanya orang cakap taman bunga kan, di sini boleh dikatakan taman pacat yer..Anda duduk di mana-mana saja, pacat pasti akan datang dekat, yg baby?, remaja?, dewasa?, warga emas?..semua ada yer, jikalau nak tahu betul@tidak kenyataan sy, silalah datang ke sini yer..heheheh


Beautiful...

Kami take 5 selepas melalui kawasan Kem Pemburu...Gambar di bawah, sebelah kanan itu merupakan Kem Pemburu..


Yeahhh...Sampai di Long Repun..

Campsite ini dikenali sebagai taman agas coz banyak agas..Oleh kerana keadaan yg tidak mengizinkan, kami sepakat bermalam di Long Repun&akan meneruskan perjalanan ke Pa'Lungan keesokan hari. 

Kami berkumpul bersama-sama, ice breaking lagi sambil makan telur rebus serta jajan..Hehehe


Emm..xclear kan rupa campsite ini?...maybe sebab malam..
Nak tgk tak rupa campsite ini?..Sy akan tunjukkan bila pagi sudah menjelang yer iaitu dalam next Part yer..Hehhe

Setakat ini dahulu entry kali ini yer...Akan tiba Final Part nanti yg merangumi perkampungan Pa'Lungan - Bario - Miri..Nantikannyer..hehehe 


PREVIOUS: 

PART 1 (CLICK HERE DEAR)
PART 2 (CLICK HERE DEAR)


NEXT:
FINAL PART (CLICK HERE DEAR) 








No comments:

Post a Comment