My FaCeBoOk PaGe..^^v

Sunday, 2 June 2013

XPDC Reverse Trans Tok Nenek- Bubu- Yong Yap (1-4 Mei 2013)_ Part 1

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia...

Ku rasakakan sudah sekian lama tidak update entry terbaru coz masa tidak mengizinkan...Walaupun sedikit sibuk, ku mencuri juga masa untuk update my blog nie..Entry kali ini adalah mengenai aktiviti XPDC Reverse Trans Tok Nenek- Bubu- Yong Yap yang telah diadakan pada 1 hingga 4 Mei 2013 lepas. Ouch, sudah sebulan baru berpeluang up aktiviti ini...Walaupun ianya telah berllau sebulan lamanya, tapi setiap detik yang dilalui sepanjang XPDC ini masih segar dalam ingatan...cewahhh...hohho

Bagi entry XPDC ini, akan dipecahkan kepada 2 part coz terlalu banyak perkara serta gambar-gambar yang ingin dikongsi dengan semua..hehhe

Antara peserta-peserta yang terlibat  terdiri daripada 12 lelaki 3 perempuan..Peserta lelaki ialah Tantari Dangburi (Bob) merangkap guide kami, Muhd Raesz, Wan Muhd Mudsin, Atoks Ahmad Shapri, Leong Kok Weng, Ahmad Safwan, Muhd Hafizzudin, Anas Faris, Shah Malek, Razzuwan Razali, Shharizal Zamri, dan Enthu Siastic...Manakala peserta perempuan ialah Nurul Ah, Amiey Batrisya dan saya sendiri..hehhe


-Photo courtesy of Mohd Raesz-

Belanja cikit video lor..Abg Raesz yg buat video ni..hehe




Sebelum itu, sedikit info mengenai Gunung Tok Nenek-Bubu-Yong Yap..






Then,design baju bagi aktiviti kali ini adalah seperti berikut..


Perjalanan kami sepanjang XPDC ini secara kasar adalah seperti berikut..


Kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu iaitu mempersembahkan gambar-gambar sepanjang perjalanan ini..

First Day;Hari Pertama (1 Mei 2013)

Firstly, gambar ini merupakan pada waktu malam sebelumnya iaitu bertarikh 31 Mei 2013. Kami semua berkumpul di R&R terdekat sebelum bertolak. Kami bertolak sekitar jam 0300..


Syukur alhamdulillah, selepas beberapa jam perjalanan, kami semua sampai di Pejabat Tanah dan Jajahan Kecil, Lojing, Gua Musang, Kelantan..


Kami semua pun breakfast dahulu dan mengemas beg masing-masing..


 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-


-Photo courtesy of Atoks-
-Photo courtesy of Anas Faris-


Selepas semua telah bersedia, kami pun berangkat ke tempat di tuju dengan menaiki 4WD..Posing-posing sepanjang perjalanan..hhehe



Sampaiii...
 -Photo courtesy of Atoks-
 -Photo courtesy of Atoks-

Menyeberangi jambatan yang cukup unik dan sedikit menyeramkan..hohoho





-Picture courtesy of Anas Faris-

 -Picture courtesy of Ahmad Safwan-

  -Picture courtesy of Ahmad Safwan-

  -Picture courtesy of Ahmad Safwan-

  -Picture courtesy of Ahmad Safwan-



Then, perjalanan kami pun bermula....

 -Photo courtesy of Anas faris-


 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-


  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

Take 5...

 -Photo courtesy of Anas Faris-

  -Photo courtesy of Anas Faris-

  -Photo courtesy of Anas Faris-

  -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

  -Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

  -Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

  -Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

 -Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

Kami sampai di Simpang Tok Nenek dan lunch di sini..Secara tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya... Apabila makan waktu sejuk sebegini, sangat best..hehhehe

-Photo courtesy of Anas Faris-


 Fly dipasang..

-Photo courtesy of Wan Muhd Muhsin-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

-Photo courtesy of Anas Faris-

Kemudian, kami meneruskan perjalanan ke kawasan buloh (Buloh Trail)...Sangatt mencabar..fuhh


-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

-Photo courtesy of Anas Faris-







-Photo courtesy of Leong Kok Weng-




 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-


Setelah beberapa ketika, akhirnya berakhir kawasan Buloh...huhuu
Then, posing2 dulu di kawasan rumah atas pokok yang dibuat oleh orang asal (asli)...Sangat cantik dan unik...
 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

Sekitar jam 6.30pm, kami sampai di kem Asadi dan bermalam di sini..So, ambil peluang ini untuk bermandi mandi...Walaupun sejuk, tidak kisah, yang penting dapat mandi air sungai.terjun dalam hutan...Kesegaran air tersebut tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana tempat di kawasan luar hutan..Jommm terjunn...hohoho

-Photo courtesy of Anas Faris-







Second Day;Hari Kedua (2 Mei 2013)

Kami semua bersiap dan breakfast dengan roti hotdog sebelum meneruskan perjalanan...

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-


-Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

Kami menuju ke Kem Hari dan Kem Berlumut sebelum sampai di Puncak Tok Nenek...

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-


-Photo courtesy of Leong Kok Weng-


-Photo courtesy of Anas Faris-

Then, kami menuju ke Kem Berlumut...
 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Atoks-

-Photo courtesy of Anas Faris-

Kami meneruskan lagi perjalanan...Take 5 & posing2..huhuu

 -Photo courtesy of Atoks-


Kami pun sampai di kawasan yang mempunyai pemandangan yang sangat cantik dan menampakkan puncak Tok Nenek...Serius, sangat cantik..Gambar pemandangan tersebut sangat banyak dan hanya beberapa keping sahaja yang boleh dikongsi disebabkan space yang tidak mengizinkan..hohoo

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

-Photo courtesy of Atoks-


Puncak di belakang merupakang puncak Tok Nenek...

 -Photo courtesy of Atoks-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-




Pandangan dari atas ke bawah...Boleh tahan tingginya..hehhe
 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

Selepas turun dari kawasan tinggi tersebut untuk melihat pemandangan yang cantik itu, kami meruskan aktiviti kami untuk berposingggg...hohoho

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Amiey Batrisya-

  -Photo courtesy of Amiey Batrisya-


 -Photo courtesy of Anas Faris-


  -Photo courtesy of Anas Faris-

 -Photo courtesy of Anas Faris-

So, setelah penat berposing, kami meneruskan perjalanan ke puncak Tok Nenek..
Struktur bukit yang curam tersebut memerlukan kami membawa turun beg2 dahulu dan kami perlu turun ke bawah dengan free body..





Gambar2 selepas ini merupakan laluan yang perlu dilalui untuk sampai ke puncak Tok Nenek..

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

Yeayy...Akhirnya sampai di puncak Tok Nenek..Syukur alhamdulillah, cuaca cerah dan kami dapat menikmati pemandangan yang cukup indah sekali..

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

-Photo courtesy of Mohd Raesz-


-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

-Photo courtesy of Leong Kok Weng-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

  -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

 -Photo courtesy of Shahrizal Zamri-

-Photo courtesy of Ahmad Safwan-














Setelah melihat kawan-kawanku berjaya panjat dan berposing di atas batu tinggi tersebut, ku pun turut teringin panjat sama...Memang mencabar ok hendak memanjat batu tinggi tuee...tapii...yeayyy, akhirnya berjaya naik juga setelah Abg Shah guide sy macam mana nak panjat..hohoho... *If kali kedua panjat, xsure berjaya tak..never give up never give in...hehhe


















 -Photo courtesy of Leong Kok Weng-

Sy sertakan sekali video ketika kami di puncak Tok Nenek..



Kemudian, kami berhenti rehat di Puncak Kambing memandangkan hari menunjukkan sudah hampir pukul 7.00pm..Kami menyiapkan dinner di sini...

-Photo courtesy of Atoks-
















Kira-kira dalam pukul 9.00pm lebih, kami pun meneruskan perjalanan kami..Fokus kami ialah ke Kem Lopak Air..

Kami take 5 di Puncak Kayung sebelum meneruskan perjalanan..


 Seterusnya dalam XPDC Reverse Trans Tok Nenek- Bubu- Yong Yap (1-4 Mei 2013)_ Part 2...
To be continue..


Sy sertakan sekali link bagi part 2:-
XPDC Reverse Trans Tok Nenek- Bubu- Yong Yap (1-4 Mei 2013)_ Part 2..




No comments:

Post a Comment