My FaCeBoOk PaGe..^^v

Tuesday, 10 May 2016

TRAVEL LOG: BEIJING - 30/4/2016-4/5/2016 (5D 4N) PART 2 (BEJING ZOO&SUMMER PALACE)

Sambungan entry sebelum ini yer..Part 2 ini sy akan share gambar-gambar serta sedikit penceritaan pengembaraan kami melihat keindahan ciptaan Nya..Sy dapat merasakan akan ada Part 3 coz terlalu banyak benda hendak dikongsi..hehe


 2/5/2016 (Monday)

i) Beijing Zoo (Beijing Zoo Station: Subway Line No. 4)
Route: (Tiantandongmen Station; Subway Line No.5) exchange to line 2 (Chongwenmen Station; Subway Line No.2) to (Xizhimien Station; Subway Line No. 2) exchange to (Beijing Zoo Station: Subway Line No. 4).


Hari ketiga di Beijing. Cuaca menunjukan keadaan hujan lebat diikuti angin kencang yg sangat kuat. Keadaan tersebut seakan-akan ribut sedang melanda pada hari ini, sedikit menakutkan diri. Sebagai permulaan pada hari ini, terlebih dahulu kami bersiap sebagai persediaan sebelum keluar ke tempat-tempat tujuan kami. So, sebelum cuaca berubah menjadi lebih baik, juz persiapkan diri sendiri. Sekitar jam 9.15am, kami keluar juga dari hotel dengan harapan cuaca berhujan sudah berhenti 100% tapi saat kami melangkah keluar, hujan masih belum reda, bahasa mudahnya hujan masih renyai-renyai beserta angin yg sangat sejuk terasa sampai ke tulang. Kami sememangnya tidak membawa payung dari Malaysia, difikirkan hendak membelinya di kedai bersebelahan hotel, tapi menyusahkan pula jikalau membawa banyak barang. So, kami juz pakai wind breaker/jacket sebagai pelindung dari hujan&angin tersebut. 

Sedikit perkongsian kejadian hari berkenaan iaitu kerisauan handbag sy dek terkena hujan. Sebagai langkah berjaga-jaga, sy memasukkan handbag dalam wind breaker itu, tetiba nampak macam orang preggy laks..Hahaha..Sy juz fikirkan either hendak handbag basah@kering?..So, pilihlah pilihan yg bijak yer..Cerita ini sekadar perkongsian yg melucukan bagi diri sy sendiri..Sedikit childish tapi ianya membuatkan sy tersenyum tika melihat kembali gambar-gambar ini..Hehehe..

Perkongsian travel sy tidak 100% skema sangat, terdapat perkara sy akan sharing maklumat dari sumber yg boleh dipercayai, perkara itu sy serius&ianya boleh menjadi rujukan buat semua. Ada masa kita perlu serius&ada masa kita perlu take it easy..Tidak perlu hendak terlalu serius, lain orang berbeza penceritaan serta pengalaman..Mengikut keselesaan masing-masing..Hehehe

Ok, teruskan penceritaan seterusnya.. 

Sy hendak share beberapa keping gambar yg menunjukkan handbag tersebut menyamar sebagai perut seseorang yg sedang preggy..Hoho

 Bergambar di hadapan Tiantandongmen Station. Tengok perut tu walhal itu handbag sy..Hahahha
Hahaha....nampak betul seperti orang preggy dari tepi..

Kami teruskan perjalanan kami ke Beijing Zoo.. Ketika di Beijing Zoo, hujan masih tidak berhenti tapi tidak lebat, so masih lagi boleh berjalan round sekitar Zoo..Kami sampai sekitar jam 10.30am dan terus membeli tiket masuk.
Harga tiket CNY40Yuan


Kaunter tiket..


Kami round Zoo selagi boleh even hujan. Sy sertakan antara gambar-gambar serta video sekitar Zoo. Giant Panda sangat nyomeyy, mokmok sangat dan asyik tidur coz hujan.






Lena betul tidur..
Kami juga masuk ke dalam Olympic Panda House.
Salah satu kawasan tempat tinggal Giant Panda..Cantik kan?..






Giant Bear yg Comeyyy..Boleh berdiri macam manusia..Boleh saksikan aksi-aksi comel mereka dalam video yg sy sertakan..
 Semua berpayung coz hujan..

 Pokok berbunga..Cantik..

 Cantik betul pokok ini..

Sy sertakan juga view sekitar Zoo..Sangat cantik landskap di sana...





'Jom ukur ketinggian..Hehehe



Kami menaiki boat dimana merupakan package tiket yg dibeli. Boat ini hanya satu hala sahaja dan ianya akan membawa anda ke Summer Palace.. Jikalau hendak pulang ke Beijing Zoo, perlu membeli tiket boat untuk pulang yg berharga CNY40 Yuan..So, fikir baik-baik sebelum menaiki boat ini yer..There is no turning back once you taking the boat...Hohoho

SUMMER PALACE

  ii) Summer Palace-2 options; 
        1) Via boat (Zoo ticket's package, CNY40 Yuan).The boat is nearest the 
            Beijing Aquarium (Aquaria). Make sure you visit the aquaria first before 
            you take the boat, on the other hand taking the boat is the last thing
            you do when visit the zoo. It is because, once you get in the boat, there
            is no turning back. The boat will take you straight forward to Summer 
            Palace. If you want go back to Beijing Zoo, you must buy the boat
            ticket, CNY40 Yuan. It's to expensive rather than train ticket, 
            CNY4 Yuan. The choice is in your hand. 

        2) Via Subway (Beigongmen Station; Subway Line No.4)
             Route: Beijing Zoo Station (Subway Line No. 4) to Beigonmen Station
            (Subway Line No.4). From your left side, just walk straight forward
            about 30 minutes from Beigonmen Station, you will find the bus station
            if you on the right path. If you get confuse, just ask the people with the
            picture of the Summer Palace. Most of them can't speak English 
            language, so just bring the picture of the Summer Palace with you (on
            your phone or xerox/photostat).  After 30 minutes walking, you will
            arrive at the North Ruyi Gate (Exit of the Summer Palace).

Our Route is Via boat (Zoo ticket's package, CNY40 Yuan).

Selepas menaiki boat tersebut, kami tidak menyangka akan terus sampai di Summer Palace..Lain yg dirancang lain pula yg terjadi..Hehe
View superb..View sekitar Summer Palace ini sesuai sangat sambil berdating melayan view yg cantik..Jogging pun sesuai..Keadaan hujan beserta angin sejuk, fuhhh...Kesejukan itu tidak pernah sy rasai, kesejukan sampai ke tulang, menyebabkan sy rasa tak tertahan tapi kuatkan diri juga untuk menikmati pemandangan yg cukup indah di depan mata...Hehe


Harga Tiket CNY30 Yuan..
Belanja video Summer Palace..Hehe


Antara gambar-gambar sekitar..

































Berselfie dengan guy dari Beijing..Beliau yg memberikan banyak info serta input kepada kami terutamanya lokasi Subway..Sangat friendly, macam-macam diceritakan olehnya..Dia yg tegur sy pada awalnya..Sy memang sudah tidak sedar jikalau syok&fokus mengambil gambar..Orang lalu lalang depan sy pun sudah tidak perasan...Permulaan perbualan kami ialah dia menyatakan dia mengenali Datuk Lee Chong Wei kerana hebat bermain badminton..Hehehe

Walau cuaca masih sejuk, perjalanan masih diteruskan&tugasan mengambil gambar sebagai kenangan juga perlu diperjuangkan..Hehe




















































Ini meruapakn Exit bagi Summer Palace. Jikalau anda hendak menggunakan perkhidmatan Subway pastikan anda melalui pintu ini, North Ruyi Gate. Selepas keluar dari pintu ini, terus belok kanan, jalan sahaja straight all the way. Anda akan sampai di Beigongmen Station sekitar 30 minit berjalan.

Sekian sahaja untuk Part 2..Nantikan Final Part yer..Hehehe
















jj

No comments:

Post a Comment