My FaCeBoOk PaGe..^^v

Tuesday, 17 January 2012

❤Gua Maloi cp24...ohh yeahhh...❤

Assalamualaikum dan salam sejahteraaa....
hari ini 17.1.2012...fuhhh, malam ni mood nak update blog tu datanggg...hahahaha
Sebelum ni pada 9-11.12.2011, sy berpeluang mengikuti program kembara Gua Maloi di mana sy hanya mencapai level 12 saja..Start hari tu, sy berniat suatu hari sy akan capai level 24...syukur alhamdullillah, dengan izinNya, sy berpeluang kembali ke Gua Maloi pada 13.1.2012 yang lepas. Kali ini sy berpeluang caving sampai cp24...besttt tuuu...huhu
Sy juga amat gembiraa sgtt coz dpt jumpa dgn Uncle Nazri, En. Zainul, Alang, Kak Intan, Kak Feza, Abg Ujang,&sume la tapi kali ini buddy En Zainul xdop iaitu Abg John...Abg John bz nak exam, jadi En Zainul xmo kaco Abg John studyy..huhu

wokeyy, kita teruskan dgn pengembaraan baru ni..huhu..
Sebenarnya sy rasa sedey jugak pd awalnya coz sorang2 jew nak ke Gua Maloi ni&ingat nak ajak ramai2 tapi kawan2 sume exam&xmo kaco r kan..n last tu, sy brusaha utk kali trakhir iaitu publish kat fesbuk ajak kwn2 sy y free..akhirnyerrrr, ada y sudi join jugak...mereka ialah Meliq, Ajira & En Peter....sukeee...lgi ramai lgi besttt...huhu

Program ini start pd 14.1.2012 tapi as back up, kami bertiga bertolak dari UKM pada 13.1.2012 iaitu sehari sebelumnya..bukan apa, takut kalut...better pergi awal sehari kan..huhuhu
Kami bertiga plan akan bertemu di Komuter UKM kira-kira pada pukul 6.15pm...meliq sampai awal di komuter iaitu pd jam 5.27pm (sy save tau msg Meliq..n ini kata2 Meliq, "Radiah, Meliq da sampai ukm stesen tau..train cepat"..)...apa lagi kalut r jadinya...coz xmo r Mel tunggu lama...lepas siap2, sy pergi beli burger ayam special dulu utk kami berdua, then baru ke komuter..Kesian Mel kena tunggu lama, sowyy Mel..sy da cepat, tapi bas UKM akan round seluruh UKM dulu utk ambik student y nak ke komuter jugak..Dari Kolej Rahim Kajai---Kolej Dato Onn&Kolej Tun Hussein Onn---Kolej Aminuddin Ba--Kolej Ungku Omar---Kolej Burhanuddin Helmi---Kolej Pendeta Za'ba n then baru ke komuter..sy sampai di komuter kira2 pd pukul 6.45pm camtu...fuhh, terkejar2 nak beli tiket ke Seremban...akhirnya kami bertiga bertolak ke Seremban..then sambil2 tu, apa lagi snap picture r kan..hahahah..ini picture kami..


Then, kira-kira pukul 7.15pm camtu, kmi pun sampai di Seremban...selepas solat Maghrib, kami pun tunggu En Zainul.. kira2 pukul 8.23pm, En Zainul&Alang pun sampai...tapi kami tidak terus bertolak ke Gua Maloi, cz menunggu seorang lagi peserta y akan join...kira2 hampir satu jam camtu, orangnyer pom sampai...empunya diri ialah Asri...haaa, nak tgk x picture dia?..jap2 ek..nanti ada..huhu...dapat kenal kawan baru lagi...
Kemudian kami pun bertolak ke Gua Maloi tapi kami akan konvoi sekali dengan Kak Intan&kwnnyerr iaitu Abg Arin..huhu...selepas semua berkumpul, kami semua pun berhenti makan...selepas itu, tiba2 satu cadangan terpacul di fikiran kami semua..sy lupa pulak siapa y cadangkan...y pasti kami semua ke Kolam air panas di Tampin...free jew tau, xperlu bayarrr..1st time pergi kolam air panas..berasap kolam tu..nasib baik tak menggelegak macam gunung berapi..hahha...kami pun apa lagi, posingggg r...hahahha....

Tak nampak muka xpe, y penting, nampak asap tu...asap memainkan peranan..hahhaaa




Then, Alang pun bagitau ada satu kawasan di sebelah dari tempat kami melepak ni, ada satu lagi kolam air panas yang memang natural r kepanasannyerrr..kami pun ke sana...huhu



Rendam, jangan xrendam..huhu


Selepas puas lepak2 kat kolam air panas, kami pun terus ke Gua Maloi..kira-kira pukul 12.30am camtu, kami pun sampai...bila sampai, kami pun kenal dgn kwn baru lagi iaitu Zul&Nad..nanti sy bagitau y mana satu orangnyer k..huhuhu...selepas itu, kami mendirikan khemah,bersihkan diri, solat&then tidoo..sy, Mel,& Ajira jew y tido, y lain borak 2 sampai pagi..pergggg...hebattt...huhu

14.1.2012 (Sabtu)....
Tibalah hari yang ditunggu-tunggu iaitu caving...huhu...
Sebelum start program, kami breakfast dulu&bila semua peserta sudah sampai, Uncle Nazri pun briefing dulu...




khusyuk tul mendengar Uncle Nazri briefing..huhu

Tanpa berlegah-lengah, kira2 pada pukul 10am, kami pun teruskan pengembaraan kami...huhu



Kira2 10 minit berjalan, kami pun sampai di pintu masuk Gua Maloi..huhu

Inilah dia pintu masuknyerrr...kena merangkakkk...no excuse tau...huhu






Xpa r xnampak muka pun, nampak kaki pun ok r kan...huhu

Tunduk semuaa tau, kalu x terhantuk nanti...huhu

Yeahhh...xtahan posing En Peter (kanan) tu..huhu

Hati2 tau semuaa.....peganga tali tu, jangan lepaskannn....



wahhhh...air gua y begitu sejukkk menercik membasahi seluruh badannn...

Azman (kiri) & de gengg...huhu

okk, sekarang tiba waktu untuk menikmati keindahan gua&rehat sekejap brsama kit kat...huhu


peaceee...^^v










Wowww...En Peter (kanan) bercahaya tul...baju En Peter mengeluarkan cahaya&menerangi gua yang gelap gelita...



yeahhh, panjattt...

Kami semua perlu merangkak di bawah batu dalam gua...memang sempit r...laluan ini akan dilalui selepas level 12...ini gambar2nya...



opsss...terlekat....

"Jom kita main2 air dulu, sementara tunggu kekawan kita yang lain settle mengharungi laluan sempit tu..." hahhahaaaa



Asri (kiri)&kawannya intai apa ni haaa???...huhu




En Zainul sempat lagi ni posing&snap picture sendiri..huhu




ohh yeahhh..akhirnya kami sampai di level 24...finallyyyy...huhu


Sukeee gambar ni..candid...seorang sedang menunjukkan camna flight landing, sorang gelak, sorang menikmati kesejukan air terjun&sorang lagi baiki tudung...hahahah



sejuknyerrr air terjun niii..huhu

Selepas tu, kami semua pun menuju ke Batu Gua Maloi...


Sesiapa yang panjat batu gua maloi berpeluang melihat pisang traffic light...

Pisang traffic light..comey kan..sebulan lepas (11.12.2011)sy panjat batu gua maloi, pisang ni masih color hijau, skunk sudah jadi traffic light...huhuuhu

Apalagii...posing r dulu dgn pisang comey nii..tq 2 Azman cz ini pic dari kamera dia..huhuhu
*baru terperasan, senget da pisang ni, sowyy tauu pisang, xsengaja...syok sgt nk posinggg...^^v*


Cabaran seterusnya, kami perlu menuruni batu tinggi ini hanya berpandukan akar-akar pokok yang sangat kuat...pergggg, memang mencabar tuuuu...ini adalah view dari pandangan atas....

 
Tinggi kan2x....

Tiba giliran sy tuk turun...posingggg duluuu...huhuu
Nasib baik Azman sudi mengambil gambar ni, tq 4 him..^^v

Okeyyy, sikit lagi nak sampai bawah yeaaa....


Selepas semua peserta selamat sampai ke bawah, kami semua pun berangkat pulang ke kem...
Kemudian, setelah membersihkan diri, kami semua pun mengambil gambar bersama2 sebagai kenangan...


Dari kiri, Zul, Nad, sy, Ajira, Meliq,Alang, Asri, Mastura, Nur Riha, En Peter..Dari kiri di belakang ialah Uncle Nazri...








ohhh yeahhh..geng2 orange...^^v

Selepas itu, kami semua pun berangkat pulang ke rumah masing2....sedey jugak tauu..xpa2, panjang umur jumpa lagiii....Tq very much to Uncle Nazri, En Zainul, Alang, Kak Intan, Kak Feza, Asri, Zul, Nad, Mas, Nur Riha, &sume la y join program ni...sumee sporting&sempoiiiii....sayang sumeee tauuu....^^v

12 comments:

  1. hope to see you again :) thanks for the blog btw


    lots of love : zul and nadh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous:welcome my friend...nanti kawen jemput tau..huhu...^^v

      Delete
  2. Replies
    1. man mangg:huhuhu..bukan selalu update pun..kalu rajin sy update r..huhu

      Delete
  3. syg suma cmne tu..hahah from mat Telor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asri:ngada2 r pulak...xde agi owang tnya ni...huhu...syg y speciall r dgn kekawan sume...^^v

      Delete
  4. Intan Nur Zulyeda18 January 2012 at 02:05

    thanx...smoga bertemu kembali...

    ReplyDelete
  5. K.Intan:welcome...yeahh, 6ti kita jupe agi tau...insyaallah....huhu

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..
    hihii, tahu pun susah nak handle byk blog kan =)
    nyway s0ry la yer, tak dapat ikut p aktiviti tu..
    faham2 je la cuti2 ni..
    bajet pun takda..ahaakss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslm..memang tul tuu azrai, huhuhu..
      xpa2 xdpt join, sy pun xgi jugak coz ada hal, ni pun baru smpai ukm..huhuhu

      Delete
  7. bleh tau contact person tuk buat program mcm ni?kalw sudi bleh email kata saya fiz_pauzi@yahoo.com
    saya nk buat progrm tuk club sya..
    terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..sorry, sy baru perasan...ok2 wak, nanti sy bgi number phone org y incharge k...lam e-mel k..^^v

      Delete