My FaCeBoOk PaGe..^^v

Sunday, 25 December 2011

ღ❤ღKeMbArA GuA MaLoI...ღ❤ღ

Assalamualaikum&salam sejahtera...skunk tiba masanyer utk sy update blog..lama tul xupdate..huhu
Pada 9 - 11.12.2011, sy berpeluang mengikuti program Kembara Gua Batu Maloi...Kira2 52 peserta y join&xtermasuk para fasilitator dari UKM...program ni mmg besttt..huhuhu

❤1st day..
 
Ini masa pndaftaran..dalam pukul 2.45pm semua patut berkumpul..kami juga dihadiahi sehelai baju sempena program ni..ni diaaaa....huhuhu

Baju yang dihadiahkan buat semua peserta...^^v

Sebelum bertolak, kami bergambar beramai-ramai..huhu
Kira-kira pukul 4.30 pm kami pun bertolak ke Kem Gua Maloi...Sebelum sampai ke tempat dituju, memang penuh halangan la..jalannya penuh berliku-liku sperti kehidupan ni jugak, penuh dgn liku-liku nya...pening tuuu....akhirnya, around 6.15pm, kami pun sampai..huhu..then kami perlu berjalan kaki ke kem tersebut coz bas xdapat nak masuk..jalan tersebut tidak sesuai utk laluan bas, kereta, motosikal&basikal, ok...tapiii, besttt jln kaki..xsanggup stay dalam bas, still pening....huhuhu


yeahhhh, da sampai....





Jalan tu jalan jugak, tapi yang penting, posingggg...hahahaha

ohh yeahhhhh....Selamat Datang yeaaa kpd sume peserta...huhuh
Keris di sebelah kiri tu merupakan tugu@penanda y menunjukkan kami sudah samapi di kem Gua Maloi
..
Kemudian, kami semua diminta berkumpul... En. Nazri merupakan ketua komando bagi program ini memeberikan taklimat ringkas...Mula-mula tu takut jugak bila melihat En. Nazri seperti garang jew, tapi bila beliau memberikan taklimat tersebut, memang sempoi+tegas..sukeee...huhu


Ini gambar-gambarnya...Abang yang memegang kamera tu ialah Alang...huhu



Kemudian, kami semua mendirikan khemah, bersihkan diri, solat berjemaah&makan...Selepas itu, kami semua diminta berkumpul untuk sesi :IcE BrEaKiNg"...huhuuhu


Ini adalah group saya iaitu "Rosa Sinesis"@group 5..huhu...Semua peserta telah diberikan kumpulan masing2&trdpt 6 kumpulan..Kami semua diminta menamakan kumpulan kami bertemakan alam semualajadi...Saya pun ingat2 lupa semua nama group ni, antaranya Pacat, Buluh Perindu, Raflesia, Pokok, Rosa Sinesis&lain2..





Semua fasilitator dari UKM memperkenalkan diri masing-masing...

Selepas itu, kira-kira pukul 11pm, aktiviti diteruskan&lebih mencabar iaitu "Blind Trail"...Mata kami semua ditutup& kami dilepaskan seorang demi seorang berpandukan tali yang telah diikat pada pohon-pohon dalam hutan...memang basah kuyup kami semua..huhu..tapi bestt...kira-kira pukul 4am, aktiviti ini selesai, kamis semua pun tido...letihhh....huhu

2nd day...

Kami semua dikejutkan seawal 5.30 am..memang xcukup tido...tapi terpaksa kuatkan diri&bangun...Kami semua solat berjemaah..Kemudian dalam pukul 7am, kami semua berkumpul&teruskan aktiviti di pagi hari iaitu "Morning Walking"...huhu


Kira-kira pukul 8.30 am, kami breakfast sama2...bab makan ni memang bestt..makanannyer pun mmg besttt....sebelum tu, posing duluuuu...hahahahahha


Ini adalah wajah2 comey girls dari kum kami..huhuhu

 Ini dia 3 jejaka handsome dari group kami..huhuhu


Kemudian, aktiviti seterusnya dilaksanakan iaitu "Water Confident"...Alang memberikan taklimat kpd kami sebelum aktiviti dijalankan.. Antaranya, kami akan diajar bagaimana nak buat bubbling, terapung&lain2...
Alang berpengalaman dalam mengajar orang berenang..Terlupa pulak, juz girlz jew tau...coz, menurut Alang, lebih mudah mengajar girl berenang berbanding lelaki..ni wat sy suke..huhu..kelebihan wanita ni..huhuhu







Waktu tengah hari tu, aktiviti ni berakhir..Xsilap saya dlm pukul 12.30 pm kot...ingat2 lupa da..hahahha...Kami pun berhenti rehat, bersihkan diri, solat berjemaah&makan tengah hari...Aktiviti seterusnya adalah dalam pukul 2pm...Aktiviti ini diberi nama "ExPloRace"...huhuhhu

 Kami semua berkumpul selepas makan tengah hari..En.Nazri menjelaskan peraturan game ini..Kami akan dibekalkan dengan peta&then, kami semua perlu mengumpulkan semua huruf-huruf yang terlibat. Terdapat 5 huruf&1 harta karun yang perlu kami kumpulkan..&terdapat juga teka teki yang perlu kami selesaikan di mana jawapan kepada teka teki tersebut memerlukan kami mencari barang yang terlibat..Nak tahu x apakah barang tersebut???...tungguuu...ada ditunjukkan dalam gambar di bawah...huhu


Jawapan kepada teka teki tersebut ialah rebung&buluh...teka teki tersebut berbunyi, "ketika kecil mudah dibawa&boleh dimakan, bila da besar, xboleh dimakan da tapi byk kegunaannya"...macam ni r bunyi teka teki tu tapi sy ubahsuai sikit...huhu..

Last task kami ialah, kami perlu menyeberangi tasik dengan membawa 5kg pasir bersama kami...Dan, Dairi, Fiq, Sy&Wana terlibat..huhu...


Huhuhu...saya da la xpandai berenang..bila di tengah tu, tiba2, air semakin dalam..ketakutan jadinyerr...lawak tul bila ingat semula...huhu...

Perkara paling mencabarnya, nak cari rebung tu..susah betul...Syukur, dgn semangat group kami y xputus asa mencarinyer, kami berjaya jugak mendapatkannya..huhuhu
Windu r pulak group saya ni...windu saat2 kami semua berpulun berusaha menyelesaikan semua task itu...huhu



Inilah gorup kami.."Rosa Sinesis"...huhu...Dari sebelah kiri(berbaju hitam) ialah Dan, Wana, Fatin, Intan,
saya...Dari sebelah kanan (berbaju biru) ialah miera, Amal,Dairi&Fiq...^^v

Kemudian, kira-kira pukul 5pm camtu r, kami berhenti rehat...Selepas itu,kira-kira pukul 6pm aktiviti diteruskan iaitu "valley ball" dalam air...besttttt....tapiii, sebelum tu, posing la duluuu....hahahahahahha...







Kira-kira pukul 7pm, kami semua berhenti bermain...Kami semua membersihkan diri, solat berjemaah&makan malam....
Makannn...memang kelaparann.....huhuhu...
Makanan memang perggg besttt...anda mahu tahu x siapakah yang memasak?...Ini jawapannyerr...huhuhu

Orang lelaki tau yang memasak..tergugat ni sy sbg sorang wanita...memang de besttt r..huhuhu

Selepas dinner bersama2, kami pun berkumpul...kami semua bermain game "Boom"..camni bunyinyer, "Rosa boom (2x) to Pokok boom...", then group Pokok pulak serang group lain menggunakan ayat y sama..memang best r..huhu...Kemudian kami main game teka-teki pulak, mana2 group y kalah kena denda....ni pic kami kena denda..hahahahahahaaa...


Selepas itu, game diteruskan...Namanyer "Katak Kembung"..comey tul nama game ni..huhuu
Alang yang memperkenalkan game ni...Inilah lagak-lagak kawan2 kami...huhu...memang best r game ni...

Tapiii, ada satu game lagi&dikelolakan oleh En.Zainul...Kami deberi pilihan sama ada mahu western @ local food...kami bersetuju pilih western food...huhu..Kalu western food, kami perlu buat gerakan sambil menyayikan lagu "pizza hut, chiken fries,&mcdonald"..& kalu local food, "char keow teow,roti canai, &tea tarik"..memang lawak r&y penting enjoyyyyy..sume sportinggggg.....hahahaha


Then, kami semua balik ke khemah masing2 coz hari ketiga ialah hari yang dinanti-nantikan iaitu kembara Gua Maloi...memang lena tido cz terlalu letih...huhuhuhu

3rd day....

Kami semua bangun kira-kira pukul 5.30am&6am kami semua solat berjemaah....
Around 7am, kami pun teruskan aktiviti pagi kami iaitu "Morning walking"..sambil2 tu, apa lagi, posing r..huhuhu.....




Selepas breakfast, kami semua berkumpul...then kami pun warming up dulu...huhu
En.Nazri memberikan taklimat sebelum kami semua memulakan pengembaraan kami..huhuhu...Sebelum itu, kami membaca doa dahulu supaya semuanya berjalan lancar...Gua Maloi mempunyai 24 level, tapi kami juz masuk sampai level 12 cz masa tidak mengizinkan...huhu

Kemudiannn, pengembaraan kami pun bermulaa...huhuhu...


Semangat tul Alang membawa kamera..huhuhu...





Batu di belakang itu berbentuk kapal layar..try anda amati betul2..huhu

Katak besar punyaa...1st time sy tengok katak sebesar ni....comey tul....huhuhu

En.Zainul menunjukkan katak tersebut kpd semua peserta...Menurut En.Zainul&Abg John, semakin tinggi level dalam gua tersebut, semakin besar katak cz air semakin bersih...katak gua suka tinggal di kawasan bersih jew..huhu

yeahhhh...berpeluang pegang katak Gua Maloi....badan katak ni padat@nama lainnyer kental r&x selicin katak biasa...katak ni betina&mybe tgh pragnant kot...besar perut dia...comey kan katak ni...huhu...






Yeahhhh....kami telah berjaya keluar dari Gua Maloi....besttt....dalam gua Maloi ada shower&tab mandi tu...xpuas lagi nak mandi dalam tu..then, posing la, apa lagi..huhuh





 Kemudian, kami semua pun pulang ke kem&bersihkan diri....Selepas solat&makan, kami semua berkumpul bagi merasmikan penutupan program ini...

Inilah wajah2 fasi di Gua Maloi...Dari kiri (berbaju kuning) ialah En.Zainul& Abg John...Dari kanana ialah akak Intan&En. Nazri...^^v


Semua keletihan..mengantuk pun ada...letih&happy..huhu

Selepas majlis penutupan, kami semua berkemas&bergambar ramai2 sebelum pulang ke UKM...huhu



Then, kami pun berangkat pulang...sedeynyerrrr...



Walaupun kami semua telah pulang, namun begitu, kepulangan kami bukan sia2...kami membawa pulang brsama2 pelajaran yang diajar oleh semua fasi kepada kami.... perjuangan akan kami tetap diteruskan..Aktiviti sebegini memang memberikan banyak manfaat buat diri...Panjang umur, jumpa lagi sume....

Lastly, Thank You Very Much to En Nazri, En Zainul, Alang, Abg John, Kak Intan, K.Feza, N sume2 r yang terlibat dalam menjayakan program ni..memang bestttttt...Lain kali nak capai level 24 pulak..huhu...
Love U guys.....



2 comments:

  1. Intan Nur Zulyeda26 December 2011 at 20:15

    salam..
    thanx upload pic kami warga fasi batu maloi..
    insya allah.ade jodoh kita bertemu lagi..
    kita mengembara sehingga check point 24...
    all the best buat anda semua...

    ReplyDelete
  2. wslm..Kak.intan..welcome...huhuhu...kami lgi happy cz sume fasi sporting& kami mmg enjoy masa progrm ni...ok, insyaallah, ada masa&peluang kita pasti bertemu lgi..huuhu...tq again..^^v

    ReplyDelete